Het belang van kwaliteitscontrole

Een goede kwaliteitscontrole is belangrijk omdat een Chinese producent alleen dat doet wat besproken en overeengekomen is. Al het andere leidt tot extra productiekosten en verlaagt zijn winst. Daarnaast heeft men in China een andere standaard wat betreft kwaliteitsnormen. Het volgende verhaal illustreert dit op treffende wijze.

Een Europese ondernemer bestelt op de Canton Fair 5.000 emmers gemaakt van hoogwaardig edelstaal. Het monster wat hij te zien krijgt op de stand is perfect, de prijs is laag, en de betalingscondities en de levertijd zijn prima.

Alles verloopt naar plan en de leverancier is op de overeengekomen datum klaar met de productie en de emmers worden verscheept. Als de emmers in het magazijn aankomen blijkt echter dat 20% deuken en krassen hebben waardoor ze alleen maar met korting of zelfs helemaal niet meer verkocht kunnen worden.

De producent snapt het probleem niet omdat volgens hem de emmers prima in orde zijn. Het is wat de klant besteld heeft en ondanks wat schoonheidsfoutjes zijn ze nog steeds geschikt als emmer. De producent wil de emmers dan ook niet vergoeden of terugnemen.

De koper heeft hier een paar fouten gemaakt die vermeden hadden kunnen worden:

  • Hij heeft bij de onderhandelingen en het afsluiten van de overeenkomst de technische specificaties vastgelegd maar daarbij vergeten te zeggen aan welke overige kwaliteitseisen voldaan moest worden.
  • Er is geen kwaliteitscontrole tijdens de productie of voor het verschepen uitgevoerd.
  • Hij heeft er niet over nagedacht wat de producent onder “goede kwaliteit” verstaat. In dit geval vond de producent het feit dat de emmer geschikt was voor zijn doel, namelijk dat er met de emmer water gehaald kon worden en dat hij niet lekt, een bewijs van goede kwaliteit

Met een goede communicatie, begrip van kwaliteitsnormen en een eenvoudige tussentijdse of  eindcontrole waren deze en de daaruit volgende problemen niet ontstaan.