Tips

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten als je in Azië zaken wilt doen. Hieronder kort een aantal van de meest belangrijke punten op een rij:

Cultuur

Zorg dat je weet hoe de cultuur werkt. Aziaten zijn een stuk minder direct dan Nederlanders en beleefdheid is belangrijk. Je kunt iemand beledigen zonder dat je er erg in hebt en dit kan een eventuele handelsrelatie beïnvloeden. Vooral gezichtsverlies wordt zeer zwaar opgenomen.

Onderhandelen

Bij de meeste fabrikanten zul je direct een redelijke prijs krijgen, want zij weten dat je ook offertes aanvraagt bij anderen. Soms is het mogelijk om nog wat van de prijs af te halen, maar kijk uit dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit!

Ben duidelijk

Ga er nooit van uit dat iets vanzelf goed gaat. Zelfs iets eenvoudigs als een plastic tas laten produceren kan verrassingen opleveren als je niet duidelijk bent geweest over de specificaties en levertijd.

Controleer

Laat, voordat je bestelt, monsters maken en meld direct aan de producent als er iets niet klopt. Laat eventueel nieuwe monsters maken als er grote fouten in zaten. Het is ook aan te raden om tijdens en na de productie te controleren of alles wel in orde is. Monsters kosten geld, maar zijn het zeker waard!

Tijd

Produceren kost tijd en moet ingepland worden. Als je voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor Kerst, iets nodig hebt, bestel het dan ver van tevoren. Transport neemt lange tijd in beslag en er kunnen altijd vertragingen oplopen. Ook feestdagen zijn berucht wat betreft vertragingen.

Keurmerken en wetgeving

Voordat je producten importeert moet je weten aan welke wettelijke eisen moet worden voldaan. Als er keurmerken ontbreken of bepaalde verwerkte stoffen of producten verboden zijn in de EU, dan kan dat een pijnlijke verrassing worden.